miercuri, 23 martie 2011

Raport final mobilitate individuala - Stage de perfectionnement pour professeurs de francais

PROGRAMUL DE ÎNVĂŢARE PE TOT PARCURSUL VIEŢII
SUBPROGRAMUL COMENIUS
FRANTA – MONTPELLIER
18 – 29 OCTOMBRIE 2010

PARTICIPANT : DELEANU VIOLETA – DOINA , profesor  limba franceza Scoala Gimnaziala nr. 1 Matca
INSTITUTIE ORGANIZATOARE : Institut Européen de Français , Montpellier,France
PERIOADA :    18 – 29 OCTOMBRIE 2010
TITLUL ACTIVITATII : INNOVER POUR MOTIVER : STAGE DE PERFECTIONNEMENT POUR PROFESSEURS DE FRANCAIS
SCURTA ISTORIE A ORASULUI  MONTPELLIER
Montpellier este capitala judetului Hérault, precum si a regiunii Languedoc-Rousillon. Desi nu foarte mare, este un oras viu datorita populatiei studentesti. Gazduieste de asemenea, o comunitate gay infloritoare.

Orasul vechi este minunat, intesat de istorie inca din perioada romana, insa tot aici este si actiunea: cumparaturi, puburi si people watching. In plus, e si o vasta zona pietonala. In fiecare dimineata va puteti face cumparaturile din Place de la Comédie: produse aduse de la ferme si imbracaminte, etc. Chiar alaturi se afla si Biroul de Turism cu un personal saritor si bilingv care va va oferi harti si sugestii despre ce puteti izita sau unde va puteti caza.

In centrul orasului se afla o librarie englezeasca ce ofera spre vanzare  carti la mana a doua cartonate si ocazional schimburi, depinzand de dispozitioa proprietarului in acea zi.

Va puteti astampara pofta de junk (unt de arahide etc.) la centrul de cumparaturi Inno din mall-ul Polygone. Spre sud se afla plajele Mediteranei. In timpul verii se organizeaza intreceri maritime in Palavas – eveniment care dateaza inca din timpuri medievale, amuzant, dar mereu aglomerat. Cei care prefera sa se ascunda de multime pot gasi plaje ceva mai izolate de-a lungul coastei, cu mai putini oameni in timpul diminetii.

Montpellier este un oras superb, stralucitor si primitor cu o istorie pastrata in fiecare dintre pietrele sale. Infiintat intre secolele al X-lea si al XII-lea de catre evrei, musulmani si crestini, orasul pune pret pe toleranta si fraternitate si a construit de atunci o foarte speciala "art de vivre", specific mediteraneana.

In Montpellier veti intalni o arhitectura interesanta din toate perioadele istoriei franceze. Atractiile includ  un turn de apa din sec. Al XVII-lea, un apeduct, strazi inguste pe care sunt aliniate case inalte si inguste si un centru de cumparaturi in stil medieval. 
Exista de asemeni un cartier nou, impresionant, inceput in anii 70.
Montpellier este un excelent punct de plecare pentru excursii.

PARTICIPANTI :
  Corina si Denisa – Romania
  Caroline si Annette - Germania ,
  Natalia din Polonia ,
  Milica din Munte Negru ,
  Ester -  Germania
  Marie- Rose – Suedia

ACTIVITATI  PREMERGATOARE :
          In vederea pregatirii pentru participarea la cursul de formare am consultat site- ul institutiei organizatoare in vederea unei bune cunoasteri a activitatilor ce urmau a fi desfasurate si am  studiat materiale referitoare la regiunea Languedoc - Roussillon si la orasul Montpellier pentru a cunoaste mai bine specificul regiunii in ceea ce priveste civilizatia dar si gastronomia . Am consultat de asemenea materiale despre istoria si actualitatea limbii franceze , despre sistemul educativ in Franta , precum si despre presa si mass - media franceza.Aceste materiale le - am studiat din proprie initiativa , pentru a fi pregatita sa fac fata cerintelor cursului .CONTINUTUL ACTIVITATII DE FORMARE :

            Cursul a permis imbogatirea si reinnoirea practicilor pedagogice , precum  si favorizarea unei practici reflexive de- a lungul unui schimb si a unei analize a strategiilor de invatare si predare .Continuturile activitatilor de formare au integrat ultimele aporturi ale didacticii FLE si perspectiva actionala in conformitate cu Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi , tinand cont de diversitatea practicilor , de publicul caruia i se adreseaza si de contextele de invatare  Activitatile organizate au cuprins module in care a fost exploatate utilizarea pedagogica a internetului in clasa de FLE , documente si activitati privind exprimarea orala , productia scrisa , imbogatirea lexicului , dar si elemente de civilizatie si gastronomie cu specific national si local . Atelierele de lucru au permis exploatarea documentelor autentice , a civilizatiei franceze , a literaturii si culturii francofone si a textului literar in cadrul orei de FLE . Conferintele despre civilizatie au permis cunoasterea Frantei si a spatiului francofon din punct de vedere cultural , cunoasterea istoriei si actualitatii limbii franceze , o exploatare a benzii desenate ca realitate francofona , dar si istoria orasului Montpellier , conferinta completata de o vizita ghidata a orasului .

Modulele propuse au fost :
M 1 – L ` utilisation  pédagogique d’internet en classe de FLE 
M 2 – Civilisation et gastronomie
M 3 – Documents et activités pour la classe de FLE
Ateliere propuse :
A 1 – Autour du document authentique
A 2 – Civilisation française en classe de FLE
A 3 – Littératures et cultures francophones
A 4 – Le texte littéraire en classe de FLE
Toate acestea au fost completate de conferintele de civilizatie :
La France à travers son cinéma  - Saliha Ouldyerou 
La langue française : histoire et actualité – Leila Tounsi
Fragrance et parfums – Marjolaine Lavandet
La bande dessinée : une réalité francophone – Thierry Teston
Quoi de neuf en France ? - Leila Tounsi
        Pentru institutia mea cursul de formare la care am participat a reprezentat o oportunitate  prin mentinerea  contactelor cu ceilalti participanti la cursul de formare.Ori de cate ori va fi necesar voi mentine legatura cu colegii din celelalte tari prin intermediul e - mailurilor .De asemenea voi  utiliza cat mai mult metodele si voi ajusta  impresiile dobandite in timpul cursului de formare  la orele de predare .
        Cursul la care am participat a fost foarte bine structurat de organizatori care au dat dovada de seriozitate prin respectarea descrierii publicate  pe site si  continutul real al activitatilor ,prin abordarea clara si calitatea materialelor pedagogice prezentate atat in cadrul modulelor , a atelierelor de lucru dar si la conferinte.Organizatorii au fost foarte deschisi oricaror solicitari venite din partea participantilor ,raspunzand prompt cerintelor cursantilor . Cursul a  atins puncte interesante de cultura si civilizatie , a exploatat exprimarea orala prin intermediul imaginilor sau a folosit  ludicului in procesul de predare - invatare .In concluzie , stagiul a reusit sa ma aduca in contact direct cu oameni apartinand unor culturi si civilizatii diferite , pastrandu- si totusi specificul cu limba , cu istoria , cu diversitatea culturala si lingvistica franceza , imbogatindu - mi cunostintele legate de educatie , comunicare si interrelationare , fapt care ma va ajuta pe plan personal si profesional , in relatiile cu scoala , elevii si cadre didactice , dar si cu comunitatea locala .
ACTIVITATI DE DISEMINARE :

            Ca  activitati de diseminare voi realiza prezentarea cursului si a obiectivelor vizate la orele de curs , precum si a programului Comenius si a obiectivelor lui in cadrul consiliului profesoral al institutiei in care imi desfasor activitatea , in cadrul comisiei metodice la nivel de scoala si comuna  si  in  comunitatea locala in cadrul sedintelor cu parintii.In cadrul comisiei metodice voi sustine o lectie demonstrativa in care voi utiliza ludicul cu scopul motivarii elevilor si fixarii cunostintelor .Voi prezenta un articol si imagini despre participarea mea la curs pe platforma www.didactic.ro dar si in revista scolara a institutiei unde imi desfasor activitatea '' Mens sana in corpore sano '' , in care voi surprinde aspecte din timpul cursului . De asemenea , voi realiza un corner Comenius in Laboratorul de limbi moderne al scolii cu materiale si fotografii din timpul cursului .Pe parcursul intregului an voi utiliza in cadrul orelor de limba franceza metode si tehnici insusite pe parcursul stagiului pentru a creste motivatia elevilor pentru invatarea limbii franceze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu